L'Alguer, ciutat catalana de Sardenya

 

L'Alguer, ciutat situada en una ampla badia de la costa nordoccidental de Sardenya, és la capital turística de la Rivera del Corallo, coneguda internacionalment per la seva incomparable bellesa del paisatge i per la seva capacitat d'acollença, que s'entrellacen ací i allà amb un testimoniatge històric, pedra i tradició, que la fa la ciutat més singular i visitada de l'illa.

Una ciutat catalana a Sardenya, una illa dins una altra illa. Catalana per la petja que li ha deixat el seu passat i per la persistència de la llengua catalana i dels costums i tradicions que hi han romàs des que en ple segle XIV els catalans hi feren cap. L'arquitectura, les muralles, les torres, el campanar d'estil gòtic català.

Actualment, la població de l'Alguer s'eleva a més de 40.000 pobladors, 18.000 dels quals entenen i parlen la llengua comuna dels Països Catalans.

L'Alguer, tota ella, doncs, un tresor que, si bé arquitectònicament s'aplega al centre històric, culturalment sobrepassa fins a "la campanya" la presència de la llengua, dels costums i de les tradicions.

El català de l'Alguer, la joia més preuada i més viva d'aquest poble històric, ha passat i sofert tots els avatars propis de les llengües minoritzades. És una parla viva, però adormida, que es desperta en molts dels seus usuaris davant d'un estímul de l'interlocutor.

Parlada, sortosament. en el si de moltes famílies, el seu ús social més extens esdevé hores d'ara restringit.

Si algun dia, l'alguerès (el català de l'Alguer) deixés d'existir, la gran pèrdua no afectaria solament els algueresos, ni només els Països Catalans en la seva totalitat, afectaria Europa i la humanitat sencera, ja que la llengua i cultura, presents des de 1354 a l'Alguer, en són patrimoni valuós i digne d'atenció.

Consciència lingüística, orgull de la llengua, hàbits d'ús lingüístic, aplicació de programes de formació de mestres i classes a les escoles i per a adults són les vies que han de portar l'Alguer a inscriure's en la modernitat i a configurar amb plena vigència catalana la plataforma mediterrània, configurada des de Fraga a l'Alguer, de Salses fins a Guardamar, que amb tota la vigència humana i humanística s'ha de projectar i formar part de l'Europa dels pobles.

Una tasca engrescadora, una feina de cultura que demana el suport de tothom.

La teva ajuda, el teu suport seran decisius per a avui i per a l'esdevenidor.

 
   

Enllaç. Cercle per a la defensa i la difusió de la llengua i la cultura catalanes. 2003