L'Alguer, ciutat catalana de Sardenya

L'Alguer, ciutat situada en una ampla badia de la costa nordoccidental de Sardenya, és la capital turística de la Rivera del Corallo, coneguda internacionalment per la seva incomparable bellesa del paisatge i per la seva capacitat d'acollença, que s'entrellacen ací i allà amb un testimoniatge històric, pedra i tradició, que la fa la ciutat més singular i visitada de l'illa.
Una ciutat catalana a Sardenya. Continua...

Alumnes algueresos a Mataró

 

De l'11 al 17 de maig, 60 alumnes de la Scuola Media n.2 + Fertilia de l'Alguer són a Mataró en un intercanvi escolar amb l'IES Damià Campeny, de la capital del Maresme.

Aquest intercanvi s'incriu dins el Projecte Joan Palomba per a l'extensió de l'aprenentatge de la llengua catalana en l'ensenyament de l'Alguer.

Més informació

 

Institucions culturals i acadèmiques alguereses, al Parlament de Catalunya

 

El 15 d'abril de 2004, representants de l'Escola d'Alguerès Pasqual Scanu, de l'Obra Cultural Algueresa, d'Òmnium Cultural i del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori van comparèixer en sessió ordinària davant la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya per informar sobre la situació de la unitat de la llengua a la ciutat catalana de Sardenya.

Consulteu la informació sobre aquesta activitat parlamentària.

Seguiu l'actualitat d'aquesta compareixença a Vilaweb l'Alguer.

Conegueu el debat que, arran d'aquesta qüestió, s'ha endegat a Alguer.it.

 

L'IEC edita El català de l'Alguer: un model d'àmbit restringit

 

L'Institut d'Estudis Catalans ha publicat dins la col·lecció de publicacions de la seva Secció Filològica El català de l'Alguer: un model d'àmbit restringit, document oficial de caràcter científic aprovat per la Secció el 12 d'abril de 2002 i presentat a l'Alguer l'1 de març de 2003 en el llibre Català de l'Alguer: criteris de llengua escrita a cura de Luca Scala.

Accediu a la versió en línia de El català de l'Alguer.

També podeu llegir el pròleg de Luca Scala a Català de l'Alguer: criteris de llengua escrita.

 
Vine a l'Alguer amb Enllaç  
Enllaç posa a disposició dels seus socis l'Espai Alguer, una manera fàcil i assequible de visitar la ciutat catalana de Sardenya. Informa-te'n en aquesta pàgina.  

L'Alguer - Girona, vols regulars

 

La companyia aèria irlandesa Ryanair va iniciar el 5 de febrer de 2004 els vols regulars entre l'Alguer i Girona. Ryanair és una companyia aèria de vols barats que opera arreu d'Europa i que ha establert a l'aeroport de Girona la seva base d'operacions per al Sud d'Europa. D'aquesta manera, Catalunya i l'Alguer compten amb un enllaç aeri diari que, a més, surt molt bé de preu.

Visiteu l'apartat Enllaços si voleu fer un volt per l'Alguer virtual.

 
Què és Enllaç?

Enllaç, secció del Cercle per a la Defensa i Difusió de la Llengua i la Cultura Catalanes, neix amb la voluntat d'esdevenir una plataforma cívica que propiciï el coneixement d'aquesta realitat catalana en tots els seus vessants culturals i d'estructura social, i que faci una aportació positiva, de manera especial, a l'acció de normalització lingüística i d'expansió de l'ús de l'alguerès, fonamentalment en àmbit educatiu. Continua...
Cercle per a la defensa i la difusió de la llengua i la cultura
L'Alguer en els Països Catalans

El Cercle per a la Defensa i Difusió de la Llengua i Cultura Catalanes (CDDLCC) és una associació cultural sense afany de lucre, legalment constituïda per a promoure arreu dels Països Catalans activitats per al redreçament de la llengua i de la cultura que els són pròpies. D'una manera especial, l'acció del CDDLCC se centra en aquells indrets on I'oficialitat de la llengua no és reconeguda i la diglòssia existent fa dificultosa la seva normalització i la vigència de l'ús. Continua...

Encara no sou soci del Cercle? Adheriu-vos-hi.

 

 

 

 

Andreu Bosch: El català de l'Alguer

Dins de les activitats que el Cercle de Defensa i Difusió de la Llengua i la Cultura Catalanes desenvolupa periòdicament, el 16 de desembre de 2003 va presentar-se al Centre Civic Pati Llimona de Barcelona El català de l'Alguer, obra del filòleg Andreu Bosch apareguda a les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. El llibre aplega fins a sis articles que giren al voltant del parlar de l'Alguer, a més d'un glossari de veus alguereses.

Llegiu el text de presentació i l'índex d'El català de l'Alguer.

Publicats els criteris de llengua escrita del català de l'Alguer  

L'1 de març de 2003 va presentar-se oficialment al Convent dels Franciscans de l'Alguer el llibre Català de l'Alguer: criteris de llengua escrita, a cura de Luca Scala i publicat per l'editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat. El model d'estàndard restringit que s'hi proposa és pensat especialment per a l'escola i reflecteix l'experiència de diversos centres algueresos d'ensenyament. Aquests criteris han estat aprovats per l'Institut d'Estudis Catalans.

Llegiu el pròleg d'aquest llibre, a càrrec del mateix Luca Scala.

També podeu llegir l'article La progressiva recuperació de l'alguerès, escrit per Joaquim Arenas arran de la presentació d'aquest llibre.

 

Pere Mayans: Redescobrir l'Alguer.

Redescobrir l'Alguer, La Busca edicions, és una guia breu i útil per entrar en contacte amb la realitat i la identitat alguereses, elaborada per Pere Mayans. La seva edició ha comptat, entre altres, amb el suport d'Enllaç. El llibre inclou informacions bàsiques sobre la geografia i la història de l'Alguer, una selecció de llocs per visitar i una fornida bibliografia sobre temes algueresos. Un convit a conèixer i a viure la realitat singular i diferent de l'Alguer.

Llegiu un extracte de la presentació d'aquest llibre.

 


Enllaç. Cercle per a la defensa i la difusió de la llengua i la cultura catalanes. 2004